søndag 25. april 2010

Tiurleik

Det så ikke ut til å bli noen tiurleik i år.
Da kamuflasjeteltet skulle settes opp i slutten av påsken viste det seg at skogen på leiken var tatt av en stygg skogsmaskin.
Jeg ble mildt sakt skikkelig forbanna og frustrert over norsk skogbrukspolitikk og hvordan de forvalter vår felles arv og det biologiske mangfold.

Frustrasjonen varte i flere dager helt til min fotokamerat Vidar Lunde, som har vært med på dette tiurprosjektet fra starten for flere år siden, foreslo å sette opp teltet for å finne ut om leiken hadde flyttet seg til en plass i nærheten.

Etter et par netter i teltet var en ny plass lokalisert. Det viste seg att leiken ikke hadde flyttet seg så veldig langt.

Første dag på den nye plassen ga virkelig uttelling 4 tiurer og 10-12 røyer inntok leiken kl. 4 om morningen. Det ble slåsskamper og paringer helt frem til kl.11 om formiddagen da de to siste tiurene vaklet bortover myra og forsvant inn i furuskogen.

Været i løpet av dagen varierte fra sludd og snø med kraftig vind i kastene til lettskyet himmel og vindstille. Været så ikke ut til å påvirke deltagerne på leiken, de fortsatte med sine gjøremål tildekket av snø.

Det ble en minnerik tiurleik og sitter igjen med 9 GB råfiler.




Ung-tiuren tar en hvilepause i lyngen.
Det tar på kreftene når en skal sjekke damer og slåss med gamlekara.

tirsdag 20. april 2010

Paddebryllup


Et sikkert vårtegn er når paddene kommer frem fra sine skjul i slutten av april og samles ved tjærnet for å føre arten videre. Ettersom flere kommer frem øker kvekkelydene i myra og ut mot tjærnet.



Det kommer enslige hanner og noen som allerede har funnet partner. Hannen har det ganske makelig, det gjelder bare å komme seg opp på ryggen av den mye større hunpadda og klamre seg fast. Han blir derved båret det siste stykke ut i tjærnet. 
Været skifter fort på denne tiden av året. I snøbygene stilnet kvekkingen men forsatte straks sola kom frem.




tirsdag 6. april 2010

Ventetiden er over.

Kattugla på plass i den nye kassen
I går oppdaget jeg kattugla for første gang i den nye kassen.
Det har vært mye bråk om nettene i det siste, det er blitt flere lydopptak av kattuglas mange merkelige lyder. Det skal bli spennende å følge med fremover, fra kjøkkenvinduet så ser jeg rett inn i kassa noe som gir en unik mulighet til å følge med utover våren.