fredag 17. juni 2011

Kattugla


Nå har jeg fulgt med kattugla siden slutten av mars.
I slutten av mai begynte ugla å være ute av kassen hele dagen. Den satt alltid i nærheten slik att den kunne se og følge med kassen. Jeg tenkte flere ganger på å ta en titt i kassen men jeg nøyde meg med å følge med ugla fra kjøkkenvinduet om kvelden. Avstanden fra kjøkkenvinduet på hytta og frem til kassen er ca. 15 meter så jeg hadde full kontroll med hva den foretok seg. Om kvelden rett etter at det begynte å bli dårlig fotolys kommer den og stuper inn i kassen. Jeg klarte aldri å se hva den hadde med seg. Etter en kort tid i kassen kom den ut igjen. Det hendte den tok en pause på ei grein utenfor kassen.
Da den flere ganger hadde satt seg på samme greina la jeg fokus på denne plassen før det ble for mørkt . Med Nikon D3s går det greit å skru opp til 12800 iso og høyere men det nytter ikke med høy lysfølsomhet på kamera når øynene ikke klarer å se og stille fokus.

Litt ut på ettermiddagen den 10.06 kom ett lite bustehode med 2 runde mørke øyne til syne i hullet, den kikket seg undrende rundt  beveget hode fra side til side på ugle vis for å fokusere.  
Om kvelden den 11.06 kom ungen helt ut, den satte seg på greina utenfor kassen. Den virket ikke helt stødig der den satt. Etter en stund kom moderen og overleverte kveldsmaten antagelig en bokfink som gikk ned hel.
Dagen etter var ungen vekk  men kattugla satt som vanlig å voktet kassen. Tenkte ungen satt i nærheten men fant den ikke før om kvelden da det begynte å bli mørkt, da satt den på greina utenfor kassen igjen. Trodde først att det måtte være en annen unge men har ikke funnet mer enn en unge. Nå er ungen ganske mobil den sitter mye sammen med moderen i skogen i nærheten av kassen. Om kvelden høres intense tiggelyder. 
Det har vært en fin opplevelse å kunne følge uglefamilien dag for dag hele våren. Neste år monterer jeg muligens ett lite video kamera i kassen slik at familielivet kan studeres fra innsiden.
9 kommentarer:

Willy Gill sa...

Flotte bilder og en veldig god skildring. Du er heldig som har ei kasse så nærme. For første gang har jeg i år hatt gleden av å følge noen kattugler, men det har ikke blitt så mange turer i en travel vår. Du har fanget mange flotte situasjoner. Vi har jobbet litt med blitz, men som oftest liker jeg bilder i naturlig lys. Men det er jo ikke så lett med nattaktige fugler, særlig når det gjelder actionbilder. Ha ei fin helg. mvh Willy

Anonym sa...

Hei!
Fantastiske kattugle bilder du har tatt! Og for ne flott kasse!

Det siste bildet var helt topp! Og det bildet der ungen blir mata ble helt fantastisk!

Ha en trivlig lørdags kveld!

Lasse sa...

Helt fantastiska bilder du fått till här, Speciellt de i kvällsljuset, menm de är kanon allihop!!

Anonym sa...

Det var et veldig flott og intresannt innlegg på bloggen din.
Hengde opp en kattuglekasse i vinter men den er tom i år.
Håper og få til noe lignende, men kassen min er
ikke på langt nær så flott som din.
Takk for titten, likte dette.
Helsing Kjell Ivar

Bauni sa...

Hvis jeg var kattugle ville jeg hatt en sånn kasse!

Mvh Bauni.

D. Enrique Choquet de Isla sa...

What wonderful images, Bjorn!

These night shots of these beautiful birds of prey are a real delight for lovers of nature photography.

I enjoyed discovering your blog. It was for me like finding a treasure of a remote country.

Your photo work is amazing!

Warmest Greetings from Andalusia (Southern Spain).

D. Enrique Choquet de Isla sa...

The head photo of your blog is a visual delicacy.

I will follow your work closely. I do not want to miss so much natural beauty.

See you soon!

sebi_2569 sa...

beautiful photo,and beautiful blog, congratulations! From Romania Sebi

Ingrid sa...

Hei Bjørn, blei tipsa om bloggen din fra mine foreldre, Kirsten og Tor Inge Gudmestad... Syns bildene dine e utroligt bra og skille seg ut blandt naturbilder eg har sitt før... E sjøl naturinteressert, og e i ein spe begynnelse med å ta litt bilder sjøl. Hørre at dette ikje e yrket ditt for øyeblikket, men eg håpe virkeligt at du satse stort me disse bildene, og håpe du satse profesjonelt, for dette e verdt å dela i stor skala. Hilsen Ingrid Gudmestad :)